30 oct. 2009

Avortul, o traumă pentru întreaga viaţă

Fătul, chiar şi până în luna a treia, nu este numai un ghem de celule, este o viaţă începută în timpul concepţiei.
***
După opt săptămâni, copilul are deja toate organele formate, simţurile dezvoltate şi ca atare percepe durerea, iar avortul devine o crimă. Îi bate inima, dar apoi se opreşte când va fi rupt în bucăţi prin chiuretaj sau prin aspiraţie. Deşi este o crudă realitate, nu sensibilizează pe nimeni. Este o crimă legală, ce are repercusiuni la nivel fizic şi mai ales psihic pentru cea care trece prin această traumă. Despre consecinţele psihologice ale avortului ne vorbeşte doamna psiholog Călugăru Monica.
***
Tema De responsabilitate:
***
Deşi în prezent metodele contraceptive sunt intens mediatizate, femeile încă mai recurg la chiuretaj. „La nivel instinctual, oamenii funcţionează pe două principii, ce se îmbină în orice activitate: pulsiunea de viaţă ce te ajută să mergi mai departe, să-ţi doreşti să trăieşti, şi pulsiunea de moarte, cea care te ajută să ocoleşti cărările întortocheate şi să preîntâmpini pericolele apărute în atingerea obiectivului”, ne spune doamna psiholog. Teama de responsabilitate atrage aspecte negative, ducând la soluţia extremă: avortul.
***
O decizie deloc înţeleaptă şi raţională, în special pentru adolescenţi. Despre acest subiect, doamna doctor ne mai spune: „Tinerii nu iau decizia în mod responsabil, matur. O dată cu sarcina apare teama, iar decizia avortuluiaparţine în mare parte persoanelor din jur şi în mică parte a lor. Mama care acţionează impulsiv prin decizia de a avorta are ulterior sentimente de culpabilitate foarte mari în relaţionarea cu partenerul, cu ceilalţi copii şi cu ea însăşi.”
***
Nimic mai adevărat, dar acest lucru îl ştiu numai acele femei care au trecut prin această traumă. În înţelepciunea Sa negrăită, Dumnezeu a hotărât ca un prunc, înainte de a vedea lumina zilei, să petreacă vreme de nouă luni în pântecele maicii sale. Acesta îi este adăpost şi hrană, pavăză şi mijloc de apărare în faţa oricărei primejdii. „Femeia este născută cu această maternitate, iar în momentul în care fuge de aceste lucruri, fuge de propria sexualitate.
***
Ulterior avortului se declanşează reacţia psihică: femeia în cauză nu se iartă pentru ceea ce a făcut, în ciuda argumentelor conştiente («sunt prea tânără pentru a fi mamă» sau «nu am situaţia materială necesară»), ce nu îi sunt suficiente pentru împăcarea cu situaţia. Indirect renunţă la o parte din ea. Primul avort rămâne un reper într-o decizie ulterioară”, ne mărturiseşte psihologul. Dumnezeu este singurul în măsură să decidă când şi cui trebuie să dea sau să ia viaţa. Nu este oare o adevărată tragedie ca pruncul să-şi găsească mormântul tocmai în pântecele mamei?
***
http://fratelesuferintei1.wordpress.com/

27 oct. 2009

Bunatatea

E adevarat ca in Pateric se spune, de pilda, ca un parinte "din multa bunatate nu mai stia ce e rautatea". Era asa de statornicit in bine incat nu mai putea presupune rautatea. Ganditi­va ce deosebire mare e intre parintele acela si noi. Noi ce facem? Din multa rautate nu mai putem presupune bunatatea!
**
Cineva care nu este bun cu toti, nu-i bun. In Pateric este o zicere a Sfantului Macarie: "Cu un cuvant bun si pe cel rau il faci bun, iar cu un cuvant rau si pe cel bun il faci rau". Bineinteles, este vorba de o rautate relativa si de o bunatate relativa, oscilanta si fluctuanta. Noi trebuie sa fim totdeauna buni. Cine e si rau, nu se aseamana cu Domnul Hristos, pentru ca Domnul Hristos este totdeauna bun.

**

Stiti ca despre Sfantul Macarie se spunea ca a fost "dumnezeu pamintesc" (parca te ia groaza cind auzi un astfel de cuvant in Pateric: dumnezeu pamintesc!). De ce dumnezeu pamintesc? Pentru ca asa cum Dumnezeu acopera lumea, asa acoperea si el pacatele oamenilor: pe cele pe care le vedea, ca si cum nu le-ar fi vazut, pe cele pe care le auzea, ca si cind n-ar fi auzit de ele.

***
Asa face Domnul Hristos, asa trebuie sa facem si noi! Sa fim buni, sa fim intelegatori, sa fim milostivi, sa fim iertatori. Si cu asta n-am facut totul! Mai trebuie sa facem ceva: Domnul Hristos a spus despre Sine ca: "Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-si dea sufletul, pret de rascumparare pentru multi" (Matei 20, 28). Deci sa fim in slujba oamenilor, in slujba altora.
***
Daca facem asa, daca ne gandim ce putem face noi pentru omul de linga noi, nu ce ar putea face altul, atunci suntem ascultatori de Domnul Hristos si suntem pe calea mbunatatirii sufletesti. Fiind pe calea mbunatatirii sufletesti, suntem nu numai ganditori la Hristos, ganditori de Hristos, ci si hristofori.

21 oct. 2009

Forum Ortodox-Regulament

NU SUNT ACCEPTATE DIACRITICELE

NU sunt acceptate desconsiderarea Bisericii (batjocura, blasfemia)

NU facem si nu acceptam propaganda ecumenista;Complearea Regulamentului Religios :

  • 1. Acest forum are la baza intelegerea si respectul reciproc. Asadar se interzice cu desavarsire orice injurie, afirmatie vulgara, rasista, antisemita sau xenofoba adusa vreunui utilizator.
  • 2. Administratorul si moderatorii isi rezerva dreptul de a modifica sau sterge un articol, oricand. Decizia incadrarii unui topic sau a unei postari in categoria celor indecente, vulgare sau defaimatoare revine doar acestora.
  • 3. Utilizatorii acestui forum au obligatia de a pastra confidentialitatea asupra numelor reale ale userilor. Dezvaluirea unor date personale, pe acest forum, este o decizie personala si apartine exclusiv persoanei care face dezvaluirea (Nume, adresa, telefon, loc de munca, etc. apartinand unui alt user de pe forum).
  • 4. Inregistrarea pe forum cu nick-uri obscene sau jignitoare, afisarea de imagini, insemne sau semnaturi provocatoare va aduce dupa sine stergerea contului. Deasemenea, este interzisa clonarea unui user.
  • 5. Mesajele trebuie scrise intr-un limbaj si sub o forma nederanjante pentru ceilalti useri.
  • 6. Se accepta informatiile si opiniile tuturor userilor acestui forum, argumentate si la obiect.
  • 7. Acest regulament se poate completa, acest lucru facindu-se public.
  • 9. Pentru a avea access la FORUM trebuie sa fi inregistrat! Aceasta masura a fost luata din motive de securitate!
  • 10. In cazul in care nu se respecta regulile enuntate mai sus, se va proceda gradat, de la atentionarea userului in cauza, pina la excluderea acestuia de pe forum.
  • 11. Utilizatorii acestui forum vor fi tinuti la curent prin automatic email cu ceea ce se mai intampala in comunitate!
Problemele legate de continutul unor subiecte sau topice, completari, corectii, propuneri, sezizari vor fi adresate la http://www.fratelesuferintei.blogspotcom/. publicate pe acest forum devin proprietatea acestuia!

20 oct. 2009

Intrebarea Articolului Crestin

  • Cinstiţi părinţi, iubiţi fraţi şi iubiţi credincioşi, zilele trecute aminteam o întrebare pe care Domnul Hristos a pus-o în legătură cu credinţa, a pus-o unui om anume. Întrebarea "Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?",
  • Intrebare pusă unui singur om sau despre care ştim că a fost pusă unui singur om. Întrebarea aceasta Domnul Hristos o pune tuturor oamenilor, toţi oamenii trebuie să răspundă la întrebarea dacă cred în Fiul lui Dumnezeu, toţi oamenii, şi cei care cred, şi cei care nu cred vor fi întrebaţi despre aceasta nu?

CAZACU GHEORGHE

In Slujba lui Dumnezeu Pentru o Vesnicie.